B8 VİTAMİNİ (İNOZİTOL)


VİTAMİNİ

Vitamin B8 aslında vitamin olmasa da vitamin benzeri bir maddedir aslında karbonhidrattır başta portakal ve sarı kavun olmakla beraber birçok bitkide ve hayvansal gıdalarda da bulunur. Laboratuvar ortamında da üretilebilmektedir.

İnozitol’un birincil fonksiyonu başta karaciğer olmak üzere vücutta yağ birikiminkinden koruyucu etki, yapar bu yüzden de sıklıkla enerji içeceklerinde yerini alır.

İnozitol diyabete bağlı sinir ağrılarında (nöropatik ağrı) tedavisi, yüksek kolesterol tedavisi, uyku bozukluklarının tedavisi depresyon şizofreni, Alzheimer    dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisi, otizm, saç büyümesinde destekleyici etki psöriazis (sedef hastalığı) benzeri deri hastalıklarında tedavi edici ayrıca mâni Tedavisinde kullanılan lityum'a bağlı yan etkilerin giderilmesi gibi birçok alanda etkinliğinden söz edilmektedir.

İnozitol polikistik over sendromu ovulasyon yetmezliğinin tedavisi tansiyon ve kanda trigliserid yüksekliği testosteron yüksekliğine bağlı durumlarda da oral kullanıldığı durumlar mevcuttur.
İnozitol’un en yüksek bulunduğu organlar kalp ve beyin dokusudur. İnozitol vücutta elektronik haberleşme sisteminde (nörotransmitter)Taşıyıcılarla beraber çalışarak haberci fonksiyon üstlenir

İNOZİTOL ÜN VUCUDA FAYDALARI

*UYKUYU DÜZENLEMEK

Gece uyuyamamanın en önemli nedenlerinden biri, aşırı düşünmektir.  Düşünce sürecine, serotonin rehberlik eder. Serotonin seviyeleri düşük olduğunda, uyku halindeyiz ideal serotonin düzeylerini korumak, derin ve sağlıklı bir uykuyu desteklemede çok önemlidir. İnozitol serotonin seviyesini ayarlamada çok etklidir.
 Uykusuz geceler geçiriyorsanız, İnozitol günlük 0.5-2 gram arası seviyelerde yaklaşık 1 ay ve üzerinde kullanımında uyku kalitesinde artış ve uykusuzluğun azalmasında fayda sağlayabilir. İnozitol bir günde tek bir dozda etkili olmayacaktır. Yani uykum gelmediği günlerde arada bir alayım deliksiz bir uyku çekeyim yaklaşımı yanlıştır.

*ANKSİYETE GİDERİCİ

İnozitol’un, anksiyete gidermede hemen hemen hiç yan etkisi olmayan en iyi ilaçlardan biri olduğuna inanılmaktadır. İnozitol tüketimi anksiyete belirtilerini düşürür GABA reseptörleri serotonin sistemindeki çalışma bozuklukları sorumludur. İnozitol, düzgün çalışmayan GABA reseptörlerinin işlevini neredeyse taklit ederek yerine geçecek şekilde işe yarıyor.
Anksiyete bozukluğu olanlarda genellikle düşük serotonin seviyeleri vardır. İnozitol uygulaması serotonin seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur kaygıyı bu düzenleme sayesinde giderdiği düşünülmektedir.
Anksiyete tedavisinde İnozitol dozu; Başlangıçta 2* 2g/gün doz zamanla Her hafta mevcut dozaja 1g ilave edilerek artırılabilir. Ve günlük dozaj 18g'a ulaşıncaya kadar arttırmaya devam edilebilir.
18gr/gün dozu yüksek gibi görülse de İnozitol zaten vücutta kendiliğinden de bulunan bir madde bu dozlarda hafif mide rahatsızlığı dışında da önemli yan etkilere

*OKB TEDAVİSİ

OKB, Obsesif Kompulsif Bozukluk ‘un kısaltmasıdır. Bu, potansiyel olarak düşük serotonin düzeylerinden dolayı ortaya çıkan bir bozukluktur. İnozitol beyinde serotonin düzeylerini düzenleye yardımcı olur.
 İnozitol ile takviye edilmesinin OKB'yi aşamalı olarak takıntılarda azalma ve depresyon düzeylerinin de düştüğü ile ile ilgili çalışmalar mevcuttur.
İnozitol OKB tedavisinde doğal bir ilaçtır, ancak kolin İnozitol olarak bilinen bir varyasyon mevcuttur. kolin İnozitol reçete edilen bir ilaçtır ve sadece uzman bir hekim tarafından kullanılmalıdır.
OKB olan insanlar asla kafeini tüketmemelidir çünkü kafein beyin aktivitesini arttırır ve İnozitol düzeylerini düşürür.

SAÇ BAKIMI VE BÜYÜME

İnozitol’un seviyelerinde ciddi eksiklik olması saçları etkiler ve saç dökülmesinden veya kafa derisinde kaşıntılı kişilerin İnozitol eksikliği olabilir.
İnozitol, narenciye ve diğer meyve ve sebzelerde bulunur. Diyet bu gıdaları içermezse, İnozitol seviyelerinin düşmesine ve saç dökülmesine neden olabilir.
Kafein alımı: Çok fazla çay, kahve ve alkol alımı İnozitol seviyelerini düşürür; bu sayede saça ve diğer sağlık sorunlarına neden olur.

İNOZİTOL’UN DİĞER FAYDALARI

Depresyon semptomlarıyla azaltır
Kanser tedavisinde İnozitol hekzafosfat kullanılır
İnozitol kilo kaybını iyileştirir
Koline ile kombine edildiğinde karaciğer detoksifikasyonu
Kan dolaşımını iyileştirmede yardımcı olur.

İNOZİTOL YAN ETKİLERİ

İnozitol vücutta doğal olarak oluşan bir maddedir ve çok nadir ve minimal yan etkilere sahiptir. Yan nadir olmakla beraber Bulantı, B vitamini tüketimiyle ilişkili ortak bir yan etkidir dozun azaltılmasıyla genelde düzelir. Sindirim sistemi sorunları özellikle Bulantı, dozun azaltılmasıyla genelde düzelir ayrıca cilt döküntüler ve kızarıklıklar yan etkiler genellikle kendini sınırlayıcı şekilde olabilir.
Yan etkileri gösteren hiçbir araştırma bulunmamasına rağmen, gebe ve emziren annelerin İnozitol tüketmeleri tavsiye edilmez.

Yorumlar

Popüler Yayınlar