Kupa Tedavisi ve Hacamat

Kupa Tedavisi ve Hacamat


Tamamlayıcı ve geleneksel tedavi uygulamalarından olan kupa tedavisi en eski tedavi yöntemlerinden biridir ve dünyanın farklı bölgelerinde tıbbi tedaviye cevap vermeyen ya da kronik hastalıklarda tamamlayıcı tedavi olarak uygulanmaktadır.Kupa tedavisi farklı şekillerde uygulanmakla birlikte temel olarak yaş ve kuru kupa tedavisi olarak yapılmaktadır. Her iki uygulamada da kupalar negatif basınç oluşturarak cilde yerleştirilmekte, yaş kupa tedavisinde (Hacamat) cilde çizikler atılarak kan dışarı alınmaktadır. Kuru kupa tedavisi daha çok uzak doğu ülkelerinde yaygın iken, yaş kupa tedavisinde (Hacamat) ise Orta Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Kupa tedavisinin uygulaması son zamanlarda Amerika, Almanya, Norveç, Danimarka, Suudi Arabistan, Mısır, Hindistan ve Çin gibi birçok ülkede artmıştır. Yakın zamanda Harvard Tıp Fakültesi’nde kronik şiddetli ağrıdan yakınan çocuklarda kupa ve akupunktur tedavisinin etkili olduğu rapor edilmiştir.

Tarihçesi

Kupa tedavisi beş bin yıldan fazla süredir dünya genelinde yaygın bir biçimde, birçok kültürde uygulanmaktadır Kupa tedavisi Orta Doğu’da M.Ö. 3500 (5500 yıl öncesi)yıllarında ilk kez Asurlular tarafından hayvan boynuzları ve bambular kullanılarak uygulanmıştır.Mısır’da M.Ö. 1550’de kupa tedavisinden bahsedilmiştir M.Ö. 1500 yıllarında Hindistan’da yaş kupa tedavisinde (Hacamat) uygulanmıştır. Asur ve Babil İmparatorluklarında, Çin’de akupunktur ile beraber uygulanan kupa tedavisini Hipokrat ve Galen de kullanmıştır.Hacamat; Orta Doğu ve Arap toplumunda vücudun eski orijinal haline getirilmesi anlamına gelen “hicamat” olarak adlandırılmıştır. İbni Sina (M.S. 980‐1037) yaş kupa tedavisinde (Hacamat)’ın faydalarından bahsetmiştir.

Uygulama Yöntemleri

Kupa tedavisi top ve çan gibi farklı şekil ve boyutlardaki (2.5‐7.5 cm) kupalarla uygulanır. Eski zamanlarda boynuz, çömlek, metal ve bambu kullanılmışken günümüzde cam ve PVC (sert plastik) olanlar daha çok tercih edilmektedir. Arap toplumunda uygulanan yaş kupa tedavisinde (Hacamat) de ise önce kupalar yerleştirilir, oluşturulan negatif basınçla deri kabarır, kanlanma artışı oluşur. Yaklaşık 5 dakika sonra kupalar alınır ve bu bölgelere çizikler atılarak, kupalar tekrar negatif basınç oluşturulmak suretiyle yerleştirilir ve sıvının dışarı atılımı sağlanır. Uygulanan alana negatif basınç oluşturmak için ateş manuel basınç sistemi vakumun şiddetinin kontrol edilebilir olması nedeniyle tercih edilen bir yöntemdir.İyileşmeyi kolaylaştıracağı ve yara dokusunu azaltmak için cilde atılan çiziklerin cildin doğal kıvrımlarına paralel olması önerilmektedir.Uygulama öncesi ve sonrası bir iki gün proteinden fakir diyet tavsiye edilmiştir. İşlem sonrası 24 saat içinde banyo yapılması önerilmemektedir. Yemekten sonra sindirim sisteminin dolaşımının artması cilde giden kan akımını da azaltabileceği için yaş kupa tedavisinde (Hacamat) ıh aç karna uygulanması önerilmektedir.Ayın yer çekim gücüne bağlı kan basıncındaki değişiklerden dolayı, yaş kupa tedavisinde (Hacamat) ay takvimine göre ayın 17, 19, 21 ve 23’ünde uygulanması önerilmektedir. Yaş kupa tedavisinde (Hacamat) patolojinin olduğu ya da yakın bölgeye (ağrılı bölge gibi) uygulandığında, bu bölgelerden hastalık yapan maddelerin atılımı sağlanarak, tedavide daha etkili olabileceğine inanılmaktadır.

En sık Nereye Uygulanır?

Kupa tedavisinin en sık uygulama alanı sırt bölgesidir. Özellikle kürek kemikleri çevresi arası sırt omurgaları etrafı Boyunda 7. Omur seviyesinde ve her iki kulak arka alt bölgeleri tercih edilmektedir. Omuz başları, göğüs, karın ve kalça diğer sık uygulanan bölgelerdir. Sırt bölgesinin iç organlar açısından ayna görevi gördüğü, bu bölgede iç organlar ile ilişkili sinir yumakları bulunduğu belirtilmiştir. Yaş kupa tedavisinde (Hacamat) uygulaması sırasında atılan kan miktarı hastaya göre farklılık göstermekte olup tedavi edici etki etkisinin kan miktarıyla ilişkili olmadığı düşünülmektedir.

Kupa Tedavisinin Mekanizması

Özellikle ağrı kesici etkinin, nörolojik sistemi etkileyerek olduğu düşünülmektedir. Kupa tedavisi, uygulanan bölgede bölgesel damar genişlemeleri oluşturarak, o bölgenin kılcal Damar dolaşımı arttırmaktadır. Ayrıca kas gerimini azaltarak ağrı kesici etki oluşturur. Ağrılı boyun kaslarında laktik asit düzeylerinin sağlıklı olanlardan farklı olduğu gözlenmiştir.Kupa tedavinin omurilik ve beyin korteks düzeyinde endorfin ve enkefalin gibi opiyatların salınımını arttırarak ağrı kesici etki gösterdiği rapor edilmiştir. Yaş kupa tedavisinde (Hacamat) etkisi ile ilgili başka bir varsayım akupunktur benzeri etki göstermesi; uygulandığı bölgede ağrı kesici ve bağışıklık artırıcı maddelerin salınımının Bağışıklık sistemini uyararak düzenleyici etki gösterdiği düşünülmektedir. Kupa tedavisinin masaj etkisi de vardır. Kupa tedavisinin en iyi derin doku masajı olduğu belirtilmektedir.

Hangi Hastalıklarda Etkili Bulunmuştur?

Bel ve boyun omurgası bozuklukları, inatçı boyun omuz ve kol ağrıları, Fibrozit, Fibromiyalji, Diz kireçlenme ağrıları, Adet sancıları, Hemokromatozis (vücutta demir birikmesi),Migren, Trigeminal nevralji, Karpal tünel sendromu, Gut artriti, Hiperlipidemi, Alerjik rinit, Astım Astmatik bronşit Hipertansiyon, Kalp yetmezliği, Sellülit, RA (İltihaplı Romatizma), Adet bozuklukları, İnme rehabilitasyonu, Akne vulgaris (Sivilce), Atopik dermatit

Kupa tedavisinin yan etkileri nelerdir?

WHO(Dünya Sağlık Örgütü)hastalarda demir eksikliği anemisi Deri enfeksiyonları, ciltte renk artışı ve yırtılmalar, apse, Kalp büyümesi gibi yan etkiler de nadir de olsa olabilir yan etkisi nadir de olsa vazo‐vagal senkoptur(Bayılma). Hacamat yapılan malzemelerin tekrar kullanılması ya da steril olmayan malzemeler kullanılması Enfeksiyon riski (hepatit B, C, HPV veya HIV) olabilir, fakat gerekli tedbirler alınarak önlenebilir. Kupa tedavisinin profesyonellerce uygulanması, anemi oluşmaması için sık aralıklarla yapılmaması, uygulama öncesi hastanın değerlendirilmesi, muayenesinin yapılması ve Kansayımı, biyokimya gibi tetkiklerinin incelenmesi, enfeksiyon riski açısından Sterilizasyon ve antiseptik kullanılması önerilir.Kupa uygulaması sonrası erken dönemde kızarıklık, dairesel morluk, şişlik, kanama, rahatsızlık hissi, ağrı, hafif baş ağrısı, terleme, sıcaklık basma hissi ve karıncalanma gözlenebilirken; kesi bölgesinde kalıcı iz, renk artışı olabilir.Sonuç olarak Dünya Sağlık Örgütü özellikle modern tıbbın yeterli olmadığı özellikle de kronik hastalarda, geleneksel ve tamamlayıcı tedavi uygulamalarını tavsiye etmektedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar