Mideyi korumak için ne yapmalıyız?

  Mide ve yemek borusu hastalıkların büyük oranda sebebi; düzensiz ve midenin doğal çalışmasını bozacak şekilde aşırı beslenmeyle alakalıdır. En önemli sebep aşırı yemektir. Özellikle reflü de (Gastro Özofajiyal reflü: Mideden yemek borusuna yiyecekler ve gıdanın geri kaçması hastalığı). Aşırı miktarlarda yeme hastalığıdır dense yanlış olmaz.
 Aşırı miktarda yenen gıdalar iki sonuç doğur. Birincisi yüklü miktarda alınan gıdalar midenin aşırı gerilmesine yol açarak mide giriş kapağının açılıp gıda ve asit içeriğin yemek borusuna kaçarak aside karşı savunmasız olan yemek borusunu tahriş edip özofajite yol açar. İkinci olarak yine aşırı miktarda gıdanın midede yaptığı gerilim asit salgısını artırırken midenin sindirim için gereken hareketleri yapmasını zorlaştırır. Bu konuda midemizi korumak için yapacağımız şey yediğimiz gıdaların porsiyonlarını azaltırken öğün sayımızı artırmak. Yani düzenli olarak küçük porsiyonlar halinde üç öğün yemek ve bunun yanısıra tercihen meyve, sebze, kuru yemiş ve süt ürünleri ile zenginleştirilmiş ara öğünler tercih etmek. Her insanın nasıl ki kişiliği görünüşü farklı ise mide davranışı ve hassaslığı da farklıdır. Yani kimi insana acı baharatlı yağlı salçalı gıdalar rahatsızlık verirken bir başkasına hiç umulmadık sebzeler; salatalık tatlı biber veya bazı meyveler karpuz gibi ızdırap verebilir.
Bu konularda benim önerim hastalara not tutmalarını önermek. Yani hangi gıdayı yedikten sonra midesinde yanma hissediyor veya mide ağrısına neden oluyor. Mesela “doktorum ben turşu yedikten sonra (veya soğan, turp tarhana vs.) gün boyu sıkıntı çekiyorum diyorsa söz konusu gıdalar hayatiyet arz etmiyorsa tüketilmemesi en doğru olan davranış olacaktır.

 Tek tip pehrizlerin herkes de başarılı olmama nedeni budur. Ayrıca mide ve sindirim sistemini tahriş ettiği herkesçe malum olan; alkollü ve gazlı içecekler, kahve, çay, kızarma, bol baharatlı ve salçalı yemekler ile aşırı sıcak gıda tüketiminde de dikkatli olunması ve ağrı kesici ve romatizma ilacı grubundan olan ilaçların hekime danışmadan leblebi gibi tüketilmemesi de akıllıca bir davranış olacaktır.







 Yine aynı şekilde hem mide üst kapağının sıkılığını azaltarak reflüyü artıran hem de mide asit salınımını artıran; kahve, çikolata, çay, kızarmış gıdalar da tüketilirken dikkatli olmak gereklidir.


Yorumlar

Popüler Yayınlar