MİDE KORUYUCU

Title of the document The content of the document......                                                  
 Biz hekimlerin de anlamakta güçlük çektiği bir şekilde halk arasında Mide koruyucu diye bir efsane mevcut. Sürekli ilaç kullanmayı gerektiren hastalığı (tansiyon, şeker, romatizma vs.) olan insanların yarıdan çoğu bu ilaçlardan kullanmaktalar.Ayrıca düzensiz beslenme bazı gıdaların içeceklerin aşırı tüketimi de midede gastrit reflü hastalığı gibi problemlere yol açar.Zaman zaman mide hastalıklarının tedavisinde ilaçlardan yararlanılabilir.Ama bu ilaçlara mide koruyucu etiketi koymak çok hatalı bir yaklaşımdır.Midenin koruyucu mekanizmaları zaten kendi içerisinde mevcuttur.

 Mide yapısı gereği asit içerikli yaratılmıştır.Mide içerisi mukus denen peltemsi bir macunla kaplıdır bu mideyi tahriş edici maddeler ve midenin kendi asidinden korur.Midenin bir alt tabakasında mevcut olan bu mukus denen maddeyi salgılayan bezler mevcuttur.

Altında midenin sindirimini ve boşaltımına yardımcı kaslar ayrıca kan damarları ve sinir ağları mevcuttur. Mide asidi gıdaların parçalanması için ayrıca B12 vitamini ve Demir kalsiyum ve magnezyum başta olmak üzere vitamin ve elementlerin emiliminde önemli rol oynar. Mide koruyucu olarak adlandırılan ilaçlar özelliklede mide ait pompası durdurucu etki yapan omeprazol lansoprozol ve pantaprazol grupları çok şiddetli bir şekilde midedeki asit (hidroklorik asit) salgısı yapan pompaları durdur.
 Sonuçta eksik asit salınımı başta B12 vitamini eksikliği ve demir eksikliği olmak üzere anemi(kansızlık) sinir sistemi hastalıkları kemiklerde zayıflama gibi birçok hastalığa yol açar. Ayrıca mide ülseri ana sebebi aşırı asit saldırısı ise de parodoxal olarak zayıf asit salınımı (yani alkali mide) mide kanserlerin en önemli sebebidir. O sebepten mide koruyucu diye bir şey yoktur. doğrusu sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar olmalıdır. Onlarında aylarca yıllarca kullanması tehlike oluşturabilmektedir. Bu nedenle günde çoğu kez neredeyse yüzlerce hasta muayenesi yapan hekiminize “birde mide koruyucu lütfen” talebinizi iletirken daha iyi düşünmeniz dileğiyle. Sağlıklı günler. Sırada ne var? O zaman mideyi korumak için neyapmalıyız.

Yorumlar

Popüler Yayınlar