Beşinci Hastalık

Beşinci Hastalık

  Beşinci hastalık parvovirus B19’un sebep olduğu hafif döküntülü bir hastalıktır. Bu hastalığa eritema infeksiyozum da denir beşinci hastalık denmesi artık kullanılmayan çocuklardaki döküntülü hastalıklarla ilgili tarihi sınıflandırmada 5. Sırada olmasından gelir.
  Hastalık genelde çocuklarda görülüyorsa da nadiren yetişkinlerde de görülür. Virüs bulaştıktan sonra 4-14 gün arasında hastalık görülür.

  Bulguları nelerdir?

  Ateş genellikle 37-38 ºC dereceleri geçmez, baş ağrısı burun akıntısı gibi bulgularla hafif soğuk algınlığı gibi başlar bunu yüzde ve vücuttaki döküntüler takip eder.
  Birkaç gün içinde yüzdeki kırmızı renk döküntüler döküntüler “tokatlanmış yanak” görüntüsü alır. “Tokatlanmış yanak” görüntüsü bu hastalığın tanımlanmasında sıklıkla dikkat edilmesi gereken bir bulgudur.

  Bazı hastalarda birkaç gün sonra göğüs bölgesi sırt kalça kol ve bacaklarda ikinci bir döküntülenme görülebilir. Döküntüler sıcak ortamda artmaya meyillidir. Özellikle ayak tabanında görünen kaşıntılı olabilir döküntüler 7-10 gün içeresinde gerilemeye meyillidir. Gerileme sürecinde döküntüde dantelsi bir görünüm olabilir.




  Eklemlerde ağrı ve şişme görülebilir.
 ” Poliartopati sendromu” denilen bu durum daha çok yetişkin kadın hastalarda görülür. Bazı hastalarda sadece el, ayak, bilek diz ekleminde ağrı şeklinde seyredebilir. Eklem problemleri 1-3 haftada genellikle sorun bırakmadan düzelir.



  İstenmeyen durumlar nelerdir?

  Beşinci hastalık genellikle çocuk ve yetişkinlerde ılımlı bir hastalık olsa da lösemi kanser organ nakilli veya AİDS gibi immun sistemi zayıf olan hastalarda uzun sürebilir ve tehlikeli komplikasyonlar görülebilir.
Tedavi gerektiren uzun süreli derin kansızlık” Anemi” ve pıhtı hücrelerinde Azalmaya” Trombositopeni” yol açabilir.

  Bulaşma nasıl olur?

  Hastanın tükürüğü burun salgısı balgam ile yayılım olur. Öksürük ve hapşırık esnasında ağızın örtülmesi ellerin sık yıkanması hasta iken evden dışarı çıkarılmaması gereken başlıca önlemlerdir ha bağışıklık sistemi zayıflığı olması hastalığı da buna bağlı bulaştırıcılığı da uzatır. Ayrıca kan ve kan ürünlerinde de parvovirus B19 bulunur. Gebe kadında virüs anneden çocuğa geçebilir. Gebelerde nadir de olsa düşük ve yeni doğan inatçı kansızlığına yol açabilir

  Aşısı var mı?

  Parvovirus B19 için aşı çalışmaları yapılmakta fakat şu an etkin bir aşısı yoktur. Parvovirus B19 enfeksiyonu çocuk ve erişkinlerde kendi kendini sınırlar ve hayat boyu bağışıklık bırakır

  Tedavide ne yapılır?


  Virüsün spesifik antiviral tedavisi yoktur. Genelde hafif kendini sınırlayan bir hastalık olan beşinci hastalıkta tedaviler semptomlara göredir. Ateş, kaşıntı eklem ağrısı gibi şikayetler gereğinde uygun ilaç tedavileri ile rahatlama sağlanabilir. Eklem ağrısı ve artritli erişkinlerde antiinflamatuvar ilaçlar kullanılabilir

Yorumlar

Popüler Yayınlar