ALTINCI HASTALIK

ALTINCI HASTALIK
  Roseola infantum “ekzantema subitum, yalancı kızamıkçık, üç-gün ateşi adlarıyla da bilinir”

  Altıncı hastalık nasıl başlar?          

  Genellikle 6 ay-3 yaş arasındaki çocuklarda  ani başlayan ve bazen 40ºC 40.5ºC derecelere kadar çıkabilen üç ila beş gün içinde aniden gerileyip sonlanan ateşin düşmesini takiben döküntülerin çıkmasıyla belli eden bir hastalıktır. Yüksek ateş görülmesi aileleri tedirgin ederek gereksiz yere z antibiyotik kullanımına yönlendirebilir yüksek ateşe rağmen çocuğun durumu aktiftir.
  Burun akıntısı öksürükle grip gibi başlayan hastalıkta. Ateş yükselmesiyle beraber, titreme ve huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bazen de ateşe bağlı ve havale (febril Konvülzyon) gibi tablolar oluşabilir. Ayrıca baş ağrısı, bulantı, kusma, dalgınlık, şuur kaybı ve sayıklama olabilir. Böyle bulgular durumun ciddileştiğini gösterir mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır

  Döküntülerin neye benzer?


  Döküntüler gövdeden başlayıp kol ve bacaklara yayılan 2-3 mm çaplı bazıları düz bazıları kabarık pembe kırmızı renklerde tarzda lezyonlar ortaya çıkar. Döküntü 1-2 gün sürer bazen sadece yüz ve gövdede oluşur, basmakla solar, soyulma ve renk artışı olmaksızın iyileşir.
  Etkeni nedir?
  Herpes virüs grubundan human herpesvirus 6 (HHV-6) en sık etkendir. Nadiren HHV-7, bazı enterovirus grupları, adenoviruslar ve parainfluenza virusları hastalığa sebep olabilir

  Nasıl Bulaşır?

  Öksürük hapşırık ile ortama yayılan damlacıklar bulaşmanın ana sebebidir. Bulaşma en çok solunum yoluyla olması nedeniyle kalabalık ortamlar hastalığın yayılmasını kolaylaştırır. Eller iyi yıkanmalı, hastanın temas ettiği.  Mikroplarından arındırılmalıdır.

  Aşısı var mı?

  Aşısı yoktur ancak hastalığı geçiren çocuk ömür boyu bağışık olur.

  Tedavisi nasıldır?

  Özel bir tedavi yoktur hastanın ateşinin sıkı takibi ve gereğinde fiziksel soğutma (soğuk uygulama ıslak havlu vb. ılık banyo) ile etkisi yeterli olmazsa parasetamol ile düşürülmesine gayret edilmelidir.  Bol sıvı tüketilmeli, meyve suları komposto ve hoşaf ve   çorbalar içirilmesi ateş ve iştahsızlığa bağlı sıvı ve elektrolit dengesi korumak için önemlidir.



Yorumlar

Popüler Yayınlar