İş Kazası özet 1

İSG AMACI
  • ÇALIŞANLARI KORUMA ==== SAĞLIK VE GÜVENLİK
  • ÜRETİM GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK === ÜRETİMİN DEVAMI ,VERİM ARTIŞI
  • İŞLETME GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK === ACİL DURUM TEDBİRLERİ ,RİSK DEĞERLENDİRME
Uluslararası Çalışma Teşkilatı’nın (ILO) iş kazası tanımı;

• Belirli bir zarar ya da yaralanmaya neden olan, beklenmeyen, önceden planlanmayan bir olay.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO==DSÖ)iş kazası tanımı;

• Önceden planlanmamış, çoğu kez kişisel yaralanmalara, makinaların, araç ve gereçlerin zarara uğramasına, üretimin bir süre durmasına yol açan bir olay.

HEİNRİCH DOMİNO TEORİSİ

Kazanın meydana gelmesi için gereken faktörler Domino Teorisi adı verilen kaza zinciri ile açıklanabilir. Bir kaza (yaralanma, zarar görm
e olayı) 5 adet temel nedenin arka arkaya dizilmesi sonucunda meydana gelir. Bunlardan biri olmadıkça bir sonraki meydana gelmez ve dizi tamamlanmadıkça kaza ve yaralanma olmaz.

KAZA ZİNCİRİNİN 5 FAKTÖRÜ

1- İnsanın Doğa ya da Sosyal Evrim Karşısındaki Zayıflığıdır halde tüm kazaların ilk nedeni budur ve doğada kaza yapısal bir olaydır, kesinlikle önlenemez.

2- Kişisel Özürler ( Dikkatsizlik, pervasızlık, önemsemezlik, sinirlilik, ihmal gibi kişisel özürler), kazaların ikinci nedenidir. İnsanların bu zaafları eğitim ve disiplinle belki kısmen düzeltilebilir, ancak iş güvenliği bilimi, bu konu ile uğraşmaz. Kişisel özürlerin ne zaman ortaya çıkacağı bilinemeyeceği için, insanı özürlü bir varlık olarak kabul eder.

3- Tehlikeli Durum ve Davranışlar İnsanın doğal ya da kişisel özürlerinin bir kaza nedeni sayılabilmesi için, çalışma esnasında dikkatsiz bir hareket yapmış olması gerekir ve asıl neden işbaşında yaptığı bu yanlış davranıştır. Diğer taraftan, çalıştığı makinede (örneğimizde, pres kalıbında) gerekli koruyucu elemanların bulunmayışı işyerindeki tehlikeli bir durumdur. İşçi yanlış bir hareket yapmasa veya işyerinde tehlikeli bir durum olması, çalışanın dikkatsiz tabiatta oluşu, bir kazanın olması için yeterli olamaz.

4- Kaza Olayı Yukarıda belirtilen üç faktörün art arda dizilmesi de kazanın olması için yeterli değildir. Önceden planlanmayan ve bilinmeyen bir olayın da (kaza olayı) meydana gelmesi gerekir.

5-Yaralanma Zarar veya Hasar Kaza zincirinin sonuncu halkasıdır. Bir kaza olayının, özellikle yasal kaza tanımındaki duruma gelmesi için, bir zararla sonuçlanması gerekir. (Örneğimizdeki kazada, ilk 4 faktör oluşsa bile, işçi son anda ayılır ve yaralanmadan kurtulursa zincir tamamlanmış sayılmaz.)


Yorumlar

Popüler Yayınlar