Folik Asit:B9


Folik Asit Nedir?

  Folat yani folik asit, B9 vitamini suda çözünür bir B vitaminidir. Folat yiyeceklerde doğal olarak bulunur , folik asit bu vitaminin sentetik şeklidir.
DNA sentez ve tamirinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin  sentezinde
Serum homosistein düzeyinin düşürülmesinde
Büyüme ve gelişme (özellikle anne karnında )
Normal sinir gelişimi ve beyin fonksiyonlarının sağlanmasında
Kanser kalp krizi ve inme gelişiminin önlenmesinde rol alır.

  Folik Asit İçeren Gıdalar Nelerdir?

  Yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli ve marul gibi), bamya, kuşkonmaz, meyveler (muz, kavun ve limon gibi) fasulye giibi baklagiller,ekmek, maya, mantar, et (sığır karaciğeri ve böbrek ),(meyve suları) portakal suyu ve domates suyu, fındık, ceviz, badem Folattan  zengin gıdalar arasındadır.
  Vücutta folat depoları, folat ihtiyacının arttığı durumlarda eğer destek sağlanmazsa 3 aydan sonra boşalır.


Folik Asit Eksikliğinde Neler Olur?

  Anemiye ait klinik bulgular halisizlik çabuk yorulma.
  Nörolojik ve ruhsal bulgular, sinirlerde aşınma(nöropati) uykusuzluk, sinirlilik, reflekslerde azalma, huzursuz bacak sendromu, denge bozuklukları, optik nöropati(sarı nokta hastalığı),Alzheimer hastalığı, yaşla ilişkili işitme kaybı,  görme bozuklukları, beynin çalışmasında yavaşlama fonksiyon kaybı.
  Sindirim sistemi bozuklukları;gıdaların emiliminde bozulma.
  Bağışıklık sisteminde azayıflama sık enfeksiyon geçirilmesi
  Kalp ve damar sisteminde damar tıkanıklıkları ve damar sertliği.
  Hayvansal gıdalarla alınan bir aminoasit olan homosistein, vücutta yeterli miktarda folik asit ayrıca B6 ve B12 vitaminleri bulunduğunda zararsız bir başka aminoaside dönüşüyor. Eğer vücut bu dönüşümü yapamazsa kandaki homosistein değeri yükseliyor. Hücrelerin  yaşlanmasını hızlandırarak vücuda zarar veren yüksek homosistein düzeyi, kandaki pıhtılaşma sistemini de etkileyerek, damar içinde pıhtıların oluşmasına neden olarak kalp  damar hastalığını ve felç riskini de artırdığıda gözlenmiş.

Folik Asit Eksikliği Kimlerde Sık görülür?

   Folik asit eksikliği ülseratif kolit, karaciğer hastalığı, alkolizm ve böbrek diyalizi gibi durumlarla sıklıkla beraberdir.

Folik Asit Gebelerde Neden Önemlidir?
   Gebelik öncesinde (özellikle 3 ay önce başlanan) folik asit desteği alan kadınların doğumları izlendiğinde; gebelik öncesi folik asit takviyesi almayan gebelere göre sırt açıklığı(spina bifida) ve beyin açıklığı(anensefali gibi) sakat çocuk doğma riskini %50-80 civarında azaldığı gözlenmiş olup hamilelik düşünen bayanlara hemen hemen bütün kadın doğum uzmanları folik asit desteğini önermekdedir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar