NİASİN=VİTAMİN B3

NİASİN=VİTAMİN B3 (geçmişte vitamin PP )    
  Niasin Vücutta ne işe yarar?
 Dolaşımı düzenler, kolesterol miktarını düşürür, Sinir sistemini sağlığını destekler, besinlerin metabolizmasına yardım eder, yüksek kan basıncını düşürür,  deri , dil ve sindirim sisteminin sağlıklı halde çalışmasına hizmet eder.
  Niasin yetersizlik belirtileri nelerdir?
  Deri bozuklukları, sindirim sitemi bozuklukları, ağızda ağrılı aftlar , ağrılı ve kırmızı dil, bulantı, dolaşım bozuklukları sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk,  mental depresyon, , iştah kaybı, kas güçsüzlüğü, solunum bozukluğu.

  Ciddi eksikliğinde Pellagra  hastalığı yapar çatlak ve pullu deri ile karakterizedir, demans ve diyare beraberdir .(3D: diare+dermatit+demans üçlemesi) Dermatit (cilt inflamasyonu), diyare (ishal), demans (hafıza bozukluğu) ve death (ölüm) hastalığın klasik belirtileri olarak bilinir ve 4 D kuralı olarak anılır. Zaten pellegra adı da eski İtalyancada kaba ya da çiğ deri anlamına gelen bir sözcükten gelmektedir. 
   Vücut fonksiyonların normal şekilde sürebilmesi için gerekli niasin dozu yaklaşık değerler aşağıdaki gibidir.                          

Yaş
Erkekler mg/gün)
Kadınlar (mg/gün)
Bebek
0-6 aylık
2
2
Bebek
7-12 aylık
4
4
Çocuk
1-3 yaş
6
6
Çocuk
4-8 yaş
8
8
Çocuk
9-13 yaş
12
12
Ergenlik çağı
14-18 yaş
16
14
Yetişkin
19 yaş ve üstü
16
14
Hamile bayan
Her yaş
-
18
Emziren bayan
Her yaş
-
17


  Niasinden zengin gıdalar:

 Yağsız kırmızı et, balık, karaciğer , böbrek,  karides, a süt ve süt ürünlerinde ,  buğday ürünleri, fasulye, pirinç kepeği, yeşil yapraklı sebzeler, havuç, şalgam, kereviz, badem ve tohumlarda bulunur.

  Niasinin faydaları:

  Niasin kötü kolesterolü (LDL)  ve trigliserid (kan yağları)düşürücü iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. Ateroskleroz ve kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı etkisi gösterilmiştir Ayrıca pankreas insülin salan hücrelerin sağlığını koruyucu etki göstererek ve yine sıklıkla şeker hastalığı ile bir arada görülen yüksek kolesterol seviyelerine de düzenleyerek diyabet hastalığında da faydalıdır.

 Osteartrit (eklem kireçlenmesi), Alzheimer, Katarak, deri hastalıklarında da destekleyici olarak kullanılabilir.
Her ne kadar yağda eriyen vitaminlerin fazlası idrarla atılıyorsa da yüksek doz niasin ;deride kızarıklık, mide rahatsızlığı, başağrısı, başdönmesi, görme bulanıklığı, artmış karaciğer hasarı riski nedeniyle kontrolsüz kullanılmamalıdır.

   Niasin ve Nikotinamid kullanımında dikkate edilmesi gerekenler :

  Gebelik ve emzirmede gerekli durumda kullanılabilirse de hekimin önerdiği dozlara çok dikkat edilmelidir 
  Histamin üzerine etkileriyle ciltte allerjiler görülebir.

  Kalp hastaları hipertansiyon ve anstabil anjiana pektoris, diyabet, gut , böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar mide barsak ülserlerini kötüleştirebilir doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Yorumlar

Popüler Yayınlar