Tiamin&Beri-Beri
BERİ-BERİ & TİAMİN
Tiamin ilk keşfedilen vitamindir.(Vitamin-B1) eksikliğinden oluşan hastalıktır.
İlk tanımlanması Asya toplumunda tek yönlü kabuksuz pirinç tüketimi ve Tam
tahıl kullanımın azaldığı rafine undan yapılan ekmeklerle ilişkisi tanımlanmıştır.
En Zengin Tiamin Kaynaları
1.Pişmiş Balık (Başta Alabalık)
2.Yağsız Kırmızı Et ve Karaciğer
3.Tohumlar(Ay çekirdeği)
4.Fındık
5.Tam buğday ekmeği
6.Taze bezelye
7.Kabak Türleri
8.Kuşkonmaz
9.Kuru Soya
10.Kuru fasulye
|
Tiamin’in hafif
eksikliğinde; iştahsızlık, depresyon, yorgunluk, sindirim rahatsızlıkları,
görülürken ağır durumlarda Beri-Beri görülür.
A-Islak Beri-Beri (ödemli form): Kaslar özellikle kalp kası tutulması
sonucu kalp yetmezliği ön plandadır. Anoreksi ve sonucunda ağır kilo kaybıyla
beraber yaygın ödem vardır.
B-Kuru Beri-Beri (paralitik form): Başlıca sorun sinir sistemindedir.
Kol ve bacaklara giden sinirlerde ağır hasar sonucu yürüme bozulur. Ayrıca
beyinde alkolizme bağlı veya aşırı uzun süreli açlık (açlık grevleri gibi) durumlarında oluşan tiamin eksikliğine
bağlı Wernicke-Korsakoff sendromu gelişmektedir.
Günlük ihtiyaç 1mg civarındadır. Gebelik, emzirme, büyüme
çağı, diyaliz hastaları, idrar söktürücü kullananlarda ihtiyaç artar. Aşırı
çay, kahve, alkol tüketimi vücuda alınmasını zorlaştır. Ayrıca çiğ balık
ürünlerinde olan Tiaminidaz denen bir enzim de Tiamin’i parçalayarak
eksikliğine yol açabilir.
Benfotiamin yağda eriyebilen bir Tiamin türüdür. Şeker
hastalarında kullanımın damar hasarını azalttığını söylenmektedir.
Son olarak suda eriyen vitaminler genelde zehirlenme yapmaz
diye bilinse de günde 400mg üzerinde dozlarda Sinir sistemi (gerginlik
istenmeyen hareketler ve sindirim sitemi şikayetleri (hareket azalması)
görülebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder