Tiamin&Beri-Beri

BERİ-BERİ & TİAMİN
   Tiamin  ilk keşfedilen vitamindir.(Vitamin-B1) eksikliğinden oluşan hastalıktır. İlk tanımlanması Asya toplumunda tek yönlü kabuksuz pirinç tüketimi ve Tam tahıl kullanımın azaldığı rafine undan yapılan ekmeklerle ilişkisi tanımlanmıştır.
 En Zengin Tiamin Kaynaları
1.Pişmiş Balık (Başta Alabalık)
2.Yağsız Kırmızı Et ve Karaciğer
3.Tohumlar(Ay çekirdeği)
4.Fındık
5.Tam buğday ekmeği
6.Taze bezelye
7.Kabak Türleri
8.Kuşkonmaz
9.Kuru Soya
10.Kuru fasulye

  Tiamin’in hafif eksikliğinde; iştahsızlık, depresyon, yorgunluk, sindirim rahatsızlıkları, görülürken ağır durumlarda Beri-Beri görülür.

                                                                    İki türü vardır:


  A-Islak Beri-Beri (ödemli form): Kaslar özellikle kalp kası tutulması sonucu kalp yetmezliği ön plandadır. Anoreksi ve sonucunda ağır kilo kaybıyla beraber yaygın ödem vardır.
  B-Kuru Beri-Beri (paralitik form): Başlıca sorun sinir sistemindedir. Kol ve bacaklara giden sinirlerde ağır hasar sonucu yürüme bozulur. Ayrıca beyinde alkolizme bağlı veya aşırı uzun süreli açlık (açlık grevleri  gibi) durumlarında oluşan tiamin eksikliğine bağlı Wernicke-Korsakoff sendromu gelişmektedir.  
  Günlük ihtiyaç 1mg civarındadır. Gebelik, emzirme, büyüme çağı, diyaliz hastaları, idrar söktürücü kullananlarda ihtiyaç artar. Aşırı çay, kahve, alkol tüketimi vücuda alınmasını zorlaştır. Ayrıca çiğ balık ürünlerinde olan Tiaminidaz denen bir enzim de Tiamin’i parçalayarak eksikliğine yol açabilir.
Benfotiamin yağda eriyebilen bir Tiamin türüdür. Şeker hastalarında kullanımın damar hasarını azalttığını söylenmektedir.

  Son olarak suda eriyen vitaminler genelde zehirlenme yapmaz diye bilinse de günde 400mg üzerinde dozlarda Sinir sistemi (gerginlik istenmeyen hareketler ve sindirim sitemi şikayetleri (hareket azalması) görülebilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar